Glädjande resultat från COMBAT-MS-studien

MS-läkemedel hade god effekt på patienter med schizofreni
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Fler ms-nyheter
 
 
 
 
Svensk studie
Glädjande resultat från COMBAT-MS-studien
COMBAT-MS är en nationell svensk studie som jämför effekt och säkerhet för alla vanligare MS-läkemedel. En av de viktigaste aspekterna med COMBAT-MS var att man strävade efter att inkludera så många som möjligt som har skovformad MS.

Ta del av en summering, hela slutrapporten finns att läsa på Karolinska institutets sajt, länk i artikeln.
 
 
 
Tillförlitligt test
Avhandling om balansförmåga hos personer med MS
Ny avhandling publicerad om balansförmåga hos personer med multipel skleros (MS). De ingående studierna utvärderar bland annat tillförlitlighet hos balanstestet mini-BESTest. Enligt forskaren Andreas Wallin är Mini-BESTest tillförlitligt och lämpligt för bedömning av balans hos personer med MS. Nedsatt motorisk och kognitiv simultan prestationsförmåga förekommer hos både personer med måttlig och med mild MS.
 
 
 
Gränsöverskridande forskning
MS-läkemedel hade god effekt på patienter med schizofreni
Susanne Bejerot och hennes forskarteam vid Örebro universitet ville pröva om ett läkemedel mot bland annat MS (rituximab); som dämpar delar av immunförsvaret, kunde ha effekt på psykiatriska sjukdomar. Hennes forskning visade att det främst var personer med schizofrenisjukdom som blev påtagligt bättre när effekten mättes tre och fem månader efter behandlingen.
 
 
 
 
MS vanligast i västra Finland
Kan neurotoxiska metaller från sura sulfatjordar bidra till MS?
Man har sedan tidigare sett en ökad förekomst av MS långt från ekvatorn och särskilt hög förekomst i de skandinaviska länderna. Den högsta förekomsten i världen återfinns i västra Finland. Kan denna lokala anhopning av fall ge ledtrådar till vad som orsakar sjukdomen? Det undrar två forskare enligt en artikel i Läkartidningen. Flera kartläggningar av utbredningen av MS i Finland har genomförts under åren. Områden med hög förekomst av MS stämmer överens med förekomsten av sura sulfatjordar i Finland.
 
 
 
Två exempel
Så stödjer Neuro forskningen om MS
Nu är det klart och offentliggjort vilka forskare som får vara med och dela på dryga två miljoner i forskningsbidrag från Neuro under 2023.

Här är två exempel på projekt som handlar om MS:
Mer forskning!?
Vill du läsa fler nyheter som de här ovanför?
Neuro delar varje år ut flera miljoner till forskning om MS och andra neurologiska diagnoser. Det kan vi göra tack vare generösa gåvor från både privatpersoner och företag. Trots detta finns det mycket kvar för forskningen att undersöka. Genom att ge en gåva varje månad ser du till att dina pengar jobbar långsiktigt.
 
 
 
 
Vanligt vid MS
Två korta filmer om hjärntrötthet
Mental trötthet, hjärndimma eller hjärntrötthet kallas även fatigue. Det är ett bekymmersamt symtom som är mycket vanligt vid MS.

Hjärntrötthet kännetecknas av en utmattning och orkeslöshet som är kraftigare än vanlig trötthet. Utlösande faktorer kan vara såväl mental som fysisk ansträngning. Men även faktorer som värme, bullriga miljöer, starkt ljus, sömnstörningar och rökning kan påverka.

Nu har vi från Neuro tagit fram två korta informationsfilmer som förklarar lite förenklat hur det kan vara att leva med hjärntrötthet. Den första filmen förklarar vad hjärntrötthet är och den andra filmen ger några enkla tips om hur du kan hantera din hjärntrötthet.

Sprid och dela gärna våra filmer, så att fler får en ökad förståelse för symtomet.
 
 
 
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
 
 
Du är viktig
Ditt medlemskap gör skillnad!
Det är tack vare dig och andra medlemmar som Neuro kan ge råd och stöd, ordna föreläsningar, erbjuda gemenskap, sprida nyheter, påverka beslutsfattare och ge stöd åt forskning inom neurologiska sjukdomar, till exempel MS.

Tack för att du är medlem!
 
 
 
Neuro.se/ms
Fler nyheter om MS
 
 
 
Tack för att du är medlem!
Koll på dina medlemsförmåner?
 
Vi skickar information om MS till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längre ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet