Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom

Personer med epilepsi extra hårt drabbade av restnoterade läkemdel
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Neuro.se/epilesi

 
 
 
 
Operation - inte bara vid epilepsi
Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom
Med funktionell neurokirurgi menas kirurgiska ingrepp på nervsystemet som syftar till att lindra besvär och symtom av neurologiska sjukdomar och tillstånd.

Sex forskare skriver i Läkartidningen om senaste nytt kring detta.
 
 
 
Nationellt programområde
Epilepsi och långvarig smärta blir nya vårdförlopp
Epilepsi och långvarig smärta är två hälsotillstånd med stora patientgrupper där vården idag är ojämlik. Vårdförloppet vid epilepsi inleds vid misstanke om epilepsi och pågår tills diagnosen avskrivs eller om patienten inte längre behöver behandling.
 
 
 
 
Professorn om sin egen forskning
Att bota svår epilepsi genom operation, en underutnyttjad behandling
Kristina Källén installerades som professor i klinisk medicin med inriktning mot neurologi vid Lunds universitet i oktober 2022. Läs hennes egen text om sin forskning.

"Epilepsi är som ett öppet fönster till hjärnans inre, eftersom anfallens karaktär kan lära oss mycket om hjärnans uppbyggnad och funktion."
 
 
 
Restnoterade läkemedel
Personer med epilepsi extra hårt drabbade
Redan i oktober 2022 hade fler läkemedel restnoterats än under hela föregående året. Patienter med epilepsi är en grupp som drabbats hårt.

Flera olika typer av epilepsimediciner har varit restnoterade samtidigt, rapporterade bland annat P4 Örebro. Sara Fors, läkemedelsförsörjningsstrateg i regionen, säger till radiokanalen att bristen på läkemedel har flera orsaker. Exempelvis prioriterar läkemedelstillverkare lönsamma mediciner, samtidigt som lagren är små i alla led.
 
 
 
Den 13 februari
Vill du dela din berättelse?
Om drygt en vecka infaller internationella Epilepsidagen, måndag den 13 februari.

Vill du vara den som sprider kunskap om hur det är att leva med epilepsi, i Neuros sociala kanaler, genom att dela din historia? Med namn eller anonymt - det kommer vi överens om tillsammans.

Kontakta Alfred Skogberg på Neuro (alfred.skogberg@neuro.se) och berätta lite kort om dig själv och ditt liv med epilepsi.
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
 
 
Anhörigmedlemskap för halva avgiften
Varje medlem räknas! Neuros 13 000 medlemmar är avgörande för vår verksamhet och bidrar till att vi kan ge råd och stöd, ordna föreläsningar, erbjuda gemenskap, sprida nyheter, påverka beslutsfattare och ge stöd åt forskning inom neurologiska diagnoser. Tipsa en vän eller anhörig om Neuro.

Under våren bjuder vi även in till digitala anhörigträffar ungefär en gång i månaden, tillsammans med anhörigkonsulenten Julia Svahn från Sundbybergs kommun. Julia Svan medverkade under en av anhörigträffarna i höstas och blev mycket uppskattad.

 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler epilepsinyheter från Neuro
 
Vi skickar information om epilepsi till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Med anledning av Internationella epilepsidagen gör vi även ett extra utskick till alla som varit med och gett bidrag till epilepsiforskningen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.
 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet