Funka nyhetsbrev Uppdaterad nr 7 - 2020

 


Funka


Uppdaterad nr 7 - 2020
 

Aktuellt från Funka
Webbutvecklare som gör granskningar av webbplatser. Foto

Är du redo inför 23 september? Funka hjälper dig!

Nu är det stort fokus på lagens krav. Våra kunder har samma krav på sig men olika förutsättningar att uppfylla dem. För att på bästa sätt stötta våra kunder erbjuder vi därför produkter och tjänster på olika nivåer.

Funkas Tillgänglighetsdagar logo

Funkas Tillgänglighetsdagar 24-25 November 2020

På grund av Coronapandemien har Tilllgänglighetsdagarna skjutits upp, men i november kommer vi att se till att årets viktigaste evenemang går av stapeln, oavsett vad som händer!
Låt dig inspireras av slutanvändare med funktionsnedsättning som berättar hur saker funkar i verkligheten; världsledande experter inom utveckling, form, UX-design och innehållsproduktion som delar med sig av sina bästa tips och forskare som berättar om de senaste innovationerna på området. Välkommen till vår värld!

Person med intellektuell funktionsnedsättning som utbildar sig till tillgänglighetsexpert. Foto

Funka utbildar unga med funktionsnedsättning

För att fler ska förstå vad den nya lagen om digital tillgänglighet innebär ur användarperspektiv erbjuder Funka kostnadsfri utbildning för ungdomar med funktionsnedsättning. EU-kommissionen finansierar projektet.

EUs byggnader och flaggor i Bryssel. Foto

Funka utvald till nyckelinnovatör av Europeiska Kommissionen

Ett av de forskningsprojekt som Funka arbetar i har blivit analyserat av Innovation Radar och Funka har blivit listade som nyckelinnovatör tillsammans med Texthelp och Linz Universitet.

En person som betalar med kort. Foto

Digitala betaltjänster för alla!

Funka har vunnit en innovationstävling för att hjälpa fler att våga och kunna använda digitala betaltjänster. PTS finansierar projektet och Länsstyrelsen är vår partner.

En person som läser på en surfplatta. Foto

Norges Bolagsverk låter Funka testa maskinöversättning

Funkar automatisk översättning tillräckligt bra för att kunna användas av myndigheter? Den frågan ville norska Brønnøysundregistrene ta reda på och lät Funka undersöka saken.

Illustration av html-tag

Juli månads tips: Landmarks och ARIA

Vad kan du som utvecklare göra för att hjälpa en skärmläsaranvändare? Den här månaden ger Funkas Christer Janzon tips till utvecklare som vill göra rätt inför 23 september.

Tre frågor
Alf Lindberg. Foto

Tre frågor till Alf Lindberg, Intressepolitisk ombudsman vid Hörselskadades Riksförbund, HRF, som lyckats få en symbol för skrivtolkning antagen av Swedish Standards Institute, SIS

Varför är det viktigt med en symbol för skrivtolkning?

Att få det talade ordet i text i realtid ger hörselskadade möjlighet att vara delaktiga i många sammanhang där man annars skulle vara helt utestängd. Föreläsningar, videomöten, föreningsträffar, tv-sända pressträffar, webbsända fullmäktigemöten - det finns många användningsområden. Genom en standardiserad symbol blir det enkelt att visa att skrivtolkning finns.

Hur jobbar HRF för att symbolen ska bli accepterad internationellt?

Skrivtolkning ökar även internationellt. Nästa steg är att få symbolen accepterad av de internationella standardiseringsorganisationerna, CEN/CENELEC och ISO. Genom att symbolen kombinerar pratbubbla med text-symbol funkar den överallt.

Vad är den enskilt viktigaste frågan för HRF just nu?

Pandemien har visat att den digital tillgängligheten måste förbättras inom många områden. Det finns bra teknik, men den måste användas - vården måste ha chattar och videomottagningar, offentlig information typ pressträffar måste textas i realtid, riksdagen och andra demokratiska församlingar måste direkttexta sina sändningar.

Ny symbol för skrivtolkning, på initiativ av HRF

 
Övriga nyheter
Rita Ebel testar sin rullstolsramp av Lego. Foto

Tysk mormor bygger rullstolramper av Lego (engelsk text)

Otillgängliga butiker och kaféer inspirerade rullstolanvändaren Rita Ebel att skapa ramper, tillverkade av Lego.

Händer som gör olika tecken på teckenspråk. Foto/Illustration

Googles AI kan översätta teckenspråk till tal (engelsk text)

Google Translate gör redan ett ganska bra jobb med att översätta ett språk till ett annat, men hur är det med icke-skrivna kommunikationsmetoder, till exempel teckenspråk?

En person som tecknar. Foto

Airbnb erbjuder virtuella upplevelser för personer med funktionsnedsättning (engelsk text)

Airbnb har samarbetat med olika organisationer för att erbjuda en virtuell upplevelse för gäster med krav på tillgänglighet och för att utbilda personer om tillgänglighet i samhället.

 
 

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet