Foto: Pixabay.com

Mestadels tillgängliga utflykter i Östergötland 20 maj 2017

, Unn Forsberg

Unn Forsbergs mestadels tillgängliga utflykter i Östergötland med enstaka utstickare till Småland. Del 1 - somrarna 2011-2015. Ett kåseri, framfört på medlemsmötet i maj 2017.

När jag helt oväntat hamnade i rullstol vid min stroke 2011, ville jag fortsätta mitt aktiva liv med utflykter om sommaren och aktiviteter i allmänhet, men det visade sig att turistbyrån på fem år inte kunde föreslå ett enda rullevänligt utflyktsalternativ – det enda som dök upp när de sökte på datorn var kommunens samhällsbyggnadsnämnd, och den tyckte inte jag var så somrig och lockande.

"Själv är bäste dräng" tänkte jag, och med hjälp av tips från mina nya fina vänner inom handikappföreningarna och en och annan utflykt som de anordnat, har jag nu lyckats samla på mig några stycken mestadels tillgängliga utflykter. Med "mestadels" menar jag att somliga utflykter var härliga, men saknade 100 % tillgängliga toaletter för samtliga varianter av rullstol och hjälpbehov. Jag har tagit med alla utflykter som jag gillat, även om deras toalett var kass, men då framgår det av texten att den är det. Jag tänker nämligen att om vi är många som frågar efter bättre toaletter, kanske det leder till en förbättring när de fattar att de förlorar kunder på sin otillgänglighet.

Jag är halvsidigt förlamad, men jag kan stå upp på mitt friska ben. Jag har manuell rulle (inte så jättebred och stor) även om jag är en rätt fet och tung brukare och jag behöver bara hjälp av en assistent inne på toan. Jag vet ärligt talat inte alltid exakt hur toan skulle funka för den som har stor elrulle eller elscooter, eller behöver hjälp av två personer med sidledes förflyttning.

En av mina hjärnskador yttrar sig i ett riktigt uselt spatialt sinne. Jag är alltså urkass på att se hur stora avstånd det är mellan t.ex. handfat och dörr. Jag har inte heller tumstock med mig, så jag har inte mätt avstånden heller – det har ju Linköpings kommunstyrelse beslutat att "utflyktsägarna "ska göra själva, så att kommunen kan lägga in måtten i tillgänglighetsdatabasen, men det är inte klart än, tyvärr.

Jag hoppas ändå att denna lilla sammanställning kan komma till glädje och nytta och jag planerar att utöka den efter sommaren 2017, då jag hunnit testa fler potentiellt trevliga utflykter som kan platsa i listan. Med "färdtjänstadress" menas den adress man beställer färdtjänsten till och som chauffören behöver lägga in i sin GPS för att hitta rätt. Tyvärr har ju chauffören sällan någon lokalkännedom, trots det geografiska prov de påstås göra.

Utflykt: Vätternakvariet i Motala

Färdtjänstadress: Platensgatan 2 Hamnen i Motala
Telefonnummer: 070-565 3681

Beskrivning: Ett stort akvarium med rätt många akvariemiljöer med både svenska fiskar och några tropiska. Jag fattar fortfarande inte hur abborrarna och mörtarna kan dela akvarium med gäddan – kan verkligen fiskar bli kompisar om de växer upp tillsammans, som hundar och marsvin? Akvariet har gott om plats att rulla på, förutom två små akvarier i en liten krök av rummet, där kanske en stor elrulle skulle få svårt att ta sig fram.

Utflykt: Motormuseum i Motala

Färdtjänstadress: Platensgatan 2 Hamnen i Motala
Telefonnummer: 0141-588 88

Beskrivning: Ett charmigt museum, där man slipper allt tjat om cylindrar och topplock om man inte gillar sånt – massor av roliga gamla bilar i en miljö på ett trevligt och praktiskt sätt och inga problem att få plats heller. Inte ens vid Kungens gamla bil, som man ju helst inte vill repa lacken på. Toan var helt OK, även om den var väl gömd (man måste fråga efter den för att hitta den).

Utflykt: Båttur på Göta Kanal med M/S Ceres, t.ex. mellan Berg och Borensberg

Färdtjänstadress: Borensbergs hamn eller Bergs slussar
Telefonnummer: 0771-50 50 60

Beskrivning: Man åker med kanalbåten i ena riktningen, och färdtjänst i andra riktningen.
På båtturen kan man äta en riktig måltid, eller bara fika (beställs tillsammans med själva bokningen). Mycket vacker båttur, och väl inne på båten kan man rulla runt ganska fritt. Handikapptoan var någorlunda OK för mig med min manuella rullstol (jag behöver bara hjälp av en person), men är osäker på hur det går med större elscooter eller elrullstol, eller om man behöver hjälp av två personer med sidledes förflyttning.

Obs!! att det bara är M/S Ceres som funkar. På de andra kanalbåtarna kommer man inte ens ombord om man inte kan gå helt utan hjälpmedel.

Utflykt; Båttur med E/S Vågspelet med Solkanonklubben på Bysjön i Åtvidaberg

Telefonnummer: 0120-354 21
Färdtjänstadress: Lokalt finns tornet på Kanonkullen vid Bysjön i tätorten Åtvidaberg i Östergötland. Följ skyltning Solkanon. Man parkerar vid Kanonvallen intill Bysjöbadet.

Beskrivning: En oerhört charmig och behaglig rundtur på Bysjön med en helt underbar guide som på fantastisk östgötska berättar allt och lite till om Åtvidabergs historia och förutsättningar, liksom om Solkanonen. Klockan ett skjuter Solkanonen en salut som hörs vida kring (det kan vara läge att inte ha hörapparaten inställd på maximalförstärkning just då).
Båten är en eldriven flotte som drivs med skovelhjul längst bak, och det mysiga svoschandet av skoveln i vattnet är en del av charmen med utfärden. Man kan beställa fikakorg med mycket goda om än något kletiga kanelbullar och småkakor. Det går också bra att ta med eget fika. Rundturen tar ca 50 minuter.

Tyvärr har Solkanonklubben inte någon bra handikapptoalett. Man måste forcera en rejält hög tröskel in till klubbhuset (jag fick ta fram min egen portabla ramp). Väl därinne måste man knöggla sig runt flera hörn innan man kommer fram till toan som inte är särskilt rymlig, utan bara rymmer en assistent.Toan funkade hjälpligt för mig med manuell rulle och begränsat personalbehov, (1st) men jag bedömer det som omöjligt att komma in med permobil eller stor elrulle, så då bör man nog begränsa kaffeintaget, eller lösa problemet på annat sätt. Det ligger en vårdcentral i närheten som färdtjänsten kanske kan ta en till. Vi har påpekat problemet för Solkanonklubben, men de är en ideell förening som inte har råd att bygga om.

Utflykt; Vättersol camping och föreningshus

Telefonnummer: 070-305 23 30
Färdtjänstadress: Vindarnas väg 1, Motala

Beskrivning: Campingen är tillgänglig och det finns stugor att hyra till en billig penning. Kloss an till campingen ligger Vättersols föreningshus där våra systerföreningars Motala-avdelningar håller till. När det inte är fint väder är det nästan alltid någon där och enligt uppgift från pålitlig källa finns det fortfarande gott om våffelsmet som behöver användas.

Strax intill Vättersol ligger café och restaurang Sjövik, som har mycket god lunch för alla smaker och som är helt tillgänglig. I somras när vi åt lunch där i solen och njöt av den vidunderligt vackra utsikten över Vätterns glittrande vatten, kändes det som om vi var utomlands – Rivieran kan slänga sig i väggen!

Lika vacker som i medelhavsstäder, men mycket billigare – bara en färdtjänstresa bort, finns en asfalterad tämligen bred promenad- och cykelväg längs Vätterns strand som lockar till härlig promenad/rulletur/utomhusgåträning.

Utflykt: Torpöns färjeläge med glassbar, restaurang, naturstigar, höghöjdsbana samt Naturum Sommen

Färdtjänstadress: Torpöns färjeläge invid Sommen
Telefonnummer: 0140-420 41

Bekrivning: Här finns en restaurang med mycket god mat med mestadels lokalproducerade råvaror, och glassbar för medföljande stora och halvstora. För dem som är minst 10 år och har spring i benen och klätterglädje, finns en höghöjdbana. Den har jag förstås inte provat av naturliga skäl men medföljande barn och barnbarn älskade den.

För oss mer stillsamma finns ett charmigt Naturum med akvarium med de vanligaste insjöfiskarna och en modell av Sommen med alla dess vikar, öar och omgivande åar och kullar. Dessutom finns en helt oemotståndlig stor timmerstock i form av en fågelholk med snören att dra i – när man drar tittar en modell av en fågel ut ur fågelholkshålet medan lätet för arten spelas upp. Fler än jag tyckte det var svårt att sluta dra i snörena. Kul skrämseleffekt blev det också första gången någon drog i snörena. Flera av de närvarande damerna ryckte till när fågelmodellen ploppade ut och lät.

Om man vill kan man åka med bilfärjan till andra sidan.

Tyvärr kunde man inte rulla ombord på de söta små sightseeingbåtana i småbåtshamnen, men det finns många förbipasserande segel- och motorbåtar att titta på. Det finns naturstigar i närheten för promenader men dem testade jag inte, eftersom vi inte hann med det.