Din kost och MS - äta för att må bra!

, Marianne Lithander | Källa: MS-portalen

Det har forskats mycket för att försöka upptäcka kopplingen mellan kost och MS. Forskning har dock visat några positiva effekter av två grupper näringsämnen.

Essentiella fettsyror

Essentiella fettsyror är det fett som kroppen behöver för att må bra, men inte kan producera själv och därför måste få genom kosten. De är omättade fetter, vilket innebär att inte alla kemiska bindningar har fyllts upp.

De utgör en viktig del av sammansättningen av hjärnvävnaden och Linolsyra är den vanligaste av dessa essentiella fettsyror och finns i stora mängder i jättenattljus- och gurkörtsolja. Den kallas omega 6-fettsyra, där 6 står för den plats i molekylen där den omättade bindningen finns. En annan typ av essentiell fettsyra är omega 3-serien, som finns i fisk- och linfröolja.

Det finns bevis på att dessa essentiella fettsyror kan förbättra immunförsvaret vid autoimmuna sjukdomar som MS.

Antioxidanter

De kemiska processer som frigör energin som vi använder för att leva är beroende av syret vi andas in. En biverkning är att dessa processer skapar stora mängder väldigt reaktiva syreföreningar som kallas för fria radikaler.

Vår kost innehåller vanligtvis vitaminer och mineraler, så kallade antioxidanter, som eliminerar dessa fria radikaler:

Vitamin E – fettlöslig, finns i margarin, smör och färsk frukt
Vitamin C – vattenlöslig, finns i färsk frukt och grönsaker
Vitamin A (som betakaroten) – fettlöslig, finns i lever, färsk frukt och grönsaker. Selen essentiell mineral finns i spannmålsprodukter, fisk, ägg, ost och kött.
D-vitamin 1 tablett/dag den mörka årstiden (enligt kostdoktorn.se)

Restriktiv kosthållning skadlig

Många olika dieter som inte innehåller viss typ av mat, såsom gluten, sägs hjälpa personer med MS, men det finns inga vetenskapliga belägg för att någon av dessa dieter har en positiv inverkan. Många personer med MS lider faktiskt av brist på näringsämnen och en restriktiv kost kan vara skadlig.

Kosthållning vid:

Relapsing-remitting MS

Målet är att öka nivåerna av essentiella fettsyror, antioxidanter, folsyror och vitamin B12 och samtidigt bibehålla en bra tarmfunktion. Använd fleromättade margariner och oljor (t.ex. solros).
Ät fet fisk regelbundet, gärna 2-3 gånger i veckan.

Ät kyckling och magra köttsorter.

Ät fem portioner frukt och grönsaker dagligen, inklusive en portion mörkgröna bladgrönsaker
Undvik korv, bacon, hamburgare och andra halvfabrikat som innehåller mycket mättat fett
Undvik bakverk, choklad och grädde som innehåller mycket fett och socker.

Stek lätt i olja eller grilla, ugnsstek eller koka maten istället för att steka den. Välj fullkornsbröd och –flingor.

Ökad vikt kan vara ett problem för vissa personer på grund av lägre aktivitet som ett resultat av minskad rörlighet, trötthet och, kanske, depression. Att vara kraftigt överviktig kan orsaka problem med rörligheten och öka risken för andra sjukdomar såsom diabetes och hjärtsjukdomar. Många personer med sekundär progressiv MS går istället ned i vikt och blir undernärda. Detta kan i sig skapa muskelförtvining, kramper, trötthet, reducerad mental funktion, försämrat immunförsvar mot infektioner samt blodbrist. Det finns flera orsaker till viktförlust och näringsbrist: Minskad rörlighet, dålig syn och trötthet gör det svårare att handla och laga mat.

Problem med matintag

- Fysiska problem vid matintag kan förekomma, t.ex. skakningar.

- Tidig trötthet vid matintag, så att endast små måltider intas
Dålig aptit; personen kan påstå sig äta mer än han faktiskt gör. Detta kan bero på otillräckligt vätskeintag.

- Mentala svårigheter – personen kanske förnekar viktnedgång som ett problem.

Professionell hjälp kan behövas med en del av eller samtliga dessa problem. En dietist, sjukgymnast och arbetsterapeut kan alla vara till stor hjälp.