Att få hjälp

Vem kan du prata med? Om det finns saker som du inte vill prata med dina närmaste om finns det andra som du kan vända dig till.

Om du har det jobbigt och behöver prata med någon om sjukdomen
Sjukvården har ett särskilt ansvar att ge information till barn, som har en förälder med någon sjukdom. Om din mamma eller pappa ligger på sjukhus kan du fråga personalen på avdelningen om du har några frågor. Annars kan du fråga om det finns någon på den mottagning, där din förälder brukar gå till, som du kan prata med.

Här finns tips för dig som har det jobbigt hemma eller i skolan:

Prata med någon vuxen
Kanske finns det någon i den närhet, som du litar på och kan prata med. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett annat sätt.

Ring Bris
Du kan också ringa eller mejla till Bris, Barnens Rätt i Samhället. Där svarar vuxna människor som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt. De som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit. Numret till Bris är: 116 111.
Öppettiderna finns på deras sajt www.bris.se.

Ring Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en telefonjour som är öppen de flesta kvällar. Dit kan barn och ungdomar ringa anonymt när de behöver någon att prata med. Numret till Jourhavande kompis är: 020-222 444.

Ta hjälp av någon i skolan
I skolan finns det vuxna människor att prata med. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

Kontakta socialtjänsten
En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt. De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre. Socialtjänsten finns i kommunen där du bor och bästa sättet att nå dem är att ringa till kommunen. Telefonnumret hittar du på nätet. Be att få bli kopplad till någon som har hand om barn och familjer.

Om situationen är akut – ring 112
Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de 18 SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.