Neuro med när minister och utredare visade nya slutsatser om god och nära vård

Den 1 juni 2018 redovisade socialministern och regeringen särskilda utredare Anna Nergårdh det andra delbetänkandet i utredningen God och nära vård i framtiden. Och på den välbesökta presskonferensen fanns Neuros ordförande Lise Lidbäck med, som tycker det ser lovande ut, men mycket återstår för att säkerställa en patientsäker primärvård.

Hör Neuros reportage i Neuropodden från presskonferensen

 

Nergårdhs utredning får beröm

Anna Nergårdhs delbetänkande om primärvården får nästan bara positiva reaktioner från företrädare för vårdfacken och patientföreträdare.  

Ökad kontinuitet, att vården flyttas närmare befolkningen och det nationella uppdraget att definiera primärvårdens uppdrag är några områden som får särskilt goda vitsord. Anna Nergårdh har varit överallt, intervjuat alla och använt sig väl av sin referensgrupp där bland andra Neuros ordförande Lise Lidbäck ingår.

– Vi tycker att det här är jättebra.  Våra medlemmar är ju mycket beroende av sjukhusvården men har också kontakt med första linjens sjukvård och vi uppskattar fokuset på samordning och fast vårdkontakt, säger Lise Lidbäck.

I mars lämnade Neuro och fem andra patientorganisationer över en rapport om bättre vård för personer med långvarig sjukdom, till Anna Nergårdh. Något som gett resultat.

– Vi ser att vi har check på i princip alla punkter, säger Lise Lidbäck.  

 

Läs mer om utredningen på regeringens webbplats: God och nära vård – En primärvårdsreform (ID-nummer: SOU 2018:39)

Regeringen har uppdragit åt en utredning att stödja landsting, myndigheter och organisationer i arbetet med att utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård i primärvården. Utredningen har utgått från förslag från betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet