Leva & Fungera är en spännande och fascinerande mässa som andas framtidshopp och nya möjligheter för alla att ha ett aktivt liv. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro

Leva och fungera lockar åter med hjälpmedelsbuffé för aktivt liv

, Håkan Sjunnesson

Larvband som gör den manuella rullstolsanvändaren terränggående, en digital underbensortos som förhindrar droppfot och minnescykla i barndomskvarteren. Det var några av ingredienserna i receptet för den senaste Leva och fungera-mässa i Göteborg. Den gav klart mersmak och lockar åter till hjälpmedelsbuffén på årets Leva och fungeramässa 26-28 mars 2019. Här visas vardagshjälpmedel, som ger alla chansen att vara aktiva samhällsmedborgare.

I myllret av besökare och utställare på den stora ”Leva och fungera-mässan” i Göteborg nyligen spanande Anna efter bilanpassningar och nyheter när det gäller färd i bil.

- Vi behöver plats för två elrullstolar i samma bil eftersom min dotter också färdas i elrullstol nu. Vi är här för att se vad som finns när det gäller lite större van-bilar, och vi har faktiskt sett en som kan ta två elrullstolar och dessutom hade en liftanordning, säger Anna. Hon berättar också att det är viktigt att rampen man kör in på i bilen, inte får vara för brant.

- Det är bra att besöka den här typen av mässor för man hittar nästan alltid något intressant, tycker hon.

Hjälpmedelsrapport hjälper

Hjälpmedel är ett mycket angeläget ämne för många. Och med rätt hjälpmedel, kan individen klara sig bra i vardagen och blir i mycket lägre grad funktionshindrad. Snarare funktionsvarierad, enligt ett relativt nymyntat begrepp.
Det visar inte minst den Neurorapport som Neuro tog fram 2017 efter en stor medlemsundersökning kring hjälpmedel.

- Det handlar om att skapa en god livskvalitet för alla, så att man kan vara aktiv och delaktig i samhällslivet. Och det kan väldigt många med rätt hjälpmedel, enligt Karin Månsson som bearbetade och författade den aktuella Neurorapporten om hjälpmedel.

Fotlyft med peroneusstimulator och relax med Mollii

Kompressionsdräkten Mollii introducerades för något år sedan och kan användas mot spastiska muskler och för avslappning. I dräkten finns elektroniska stimulatorer inbyggda och som påverkar muskulatur och nerver som inte fungerar som de ska. Bland annat har dräkten använts av en svensk cyklist med en cerebral pares, för återhämtning mellan tränings- och tävlingspass.

En annan elektronisk intressant produkt som lanserades på utställningsmässan Leva och Fungera 2017, var en muskelstimulator för peroneusmuskeln, lanserad av Fillauer. Den kompenserar ett nerv- och muskelbortfall som ger så kallad droppfot. Personen har då förlorat förmågan att lyfta fotbladet så att foten hänger. Stimulatorn består av två små elektroplattor som tejpas fast på rätt muskelfästen på underbenet, just under knäleden. Själva den batteridrivna stimulatorn sitter i ett brett band som kardborrefästs runt benet.
Stimulatorn går att programmera individuellt på olika sätt och resultatet blir att personen med droppfot kan gå hyffsat normalt igen, eftersom muskeln automatiskt stimuleras och lyfter foten, fast personen inte kan göra det själv. En av de som på mässan fått chansen att pröva peroneusstimulatorn var mässbesökaren Björn.

Han berättade att hela vänstra sidan av kroppen blivit förlamad efter en hjärntumör och hade också fått en så kallad droppfot i vänsterfoten. Underbensmusklerna kunde inte automatiskt lyfta upp fotbladet vid gång.

Första normala stegen på två år

Björn fick peroneusstimulatorn monterad om smalbenet och utställarpersonalen ställer in den lilla datorenheten på benet. Björn tog sedan några steg framåt och utbrast spontant.

- Oj, det är första gången på två år som jag kunnat lyfta foten och gå någorlunda normalt. Fantastiskt. Det pirrar liksom i underbenet och det känns som impulser genom musklerna och utan att jag själv kan påverka, hålls fotbladet uppe. Det är häftigt och känns behagligt skumt, sa Björn och skrattade.

Larvband gör rullstol terränggående

Mellan två utställningsmontrar kom sedan Mats åkande i sin manuella rullstol på larvband och ekipaget drog onekligen ögonen till sig. För Mats är ryggmärgsskadad och kör med en liten Joystick och under själva rullstolen rullar två larvband, som på en liten låg minibulldozer.

Han presenterade saken som Mudskipper, eller ”slamkryparen” på svenska och med den kan man tydligen ta sig fram i både snö och terräng.

- Jag har alltid varit passionerad fritidsfiskare och naturfotograf men kunde till slut inte hålla på med det. Därför har vi tagit fram det här vattentäta tillbehöret. Man kan köra ner med Mudskippern på stranden och också ut i vattnet en bit, förklarar Mats. Själva larvbandsenheten väger bara 25 kilo och kan enkelt tas med i bilen till den plats från vilken man ska ge sig ut i naturen. Den är också kompatibel med de allra flesta manuella rullstolar, som man skruvar fast på slamkryparen med några enkla handgrepp.

Text, bilder och Neuropoddens webbradioreportage från Leva och Fungera 2019

Under Leva och Fungera 26-28 mars 2019 kommer Neuro att vara på plats och rapportera om nyheter och trender. Håll utkik efter text- och bildreportage här på www.neuro.se men också efter Neuropoddens webbradioreportage på www.neuropodden.se


Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro

Björn med en droppfot provar peroneusstimulatorn med muskelelektroder, som stimulerar musklerna i underbenet som lyfter fotbladet och gör att han kan gå igen.

-Jag har alltid varit passionerad fritidsfiskare och naturfotograf men kunde till slut inte hålla på med det. Därför tog vi fram det här vattentäta tillbehöret Mudskipper och nu kan jag köra ner på stranden och ner i vattnet med den, säger Mats på Swedishgoliat

-Neuro jobbar för att skapa en god livskvalitet för alla, så att man kan vara aktiv och delaktig i samhällslivet. Och det kan väldigt många med rätt hjälpmedel, hävdar Karin Månsson, som arbetade fram Neuros Neurorapport om hjälpmedel 2017. Hon och Neuros ordförande Lise Lidbäck presenterade Neuros neurorapport om hjälpmedel 2017. Den senaste Neurorapporten 2018 handlar om e-hälsans möjligheter och problem i Sverige.

 

 

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Neuroförbundet som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Ja, tack!

Stöd oss

Ge ett bidrag till kampen mot neurologiska sjukdomar.

Ge en gåva

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Har du frågor om företagssamarbeten?

Kontakta gärna mig Henrik Östman, insamlingsansvarig. henrik.ostman@neuro.se | telefon 076 -001 70 31.

Skicka mejl