Porträttbild på Jan Hillert. Foto.
– Att eliminera EBV framstår än mer som det största hoppet att helt förhindra ms. Sedan återstår det att ta reda på vad som gör att viruset sätter igång sjukdomen, säger Jan Hillert till Dagens Medicin. Foto: Gustav Mårtensson, Karolinska institutet.

Tunga belägg för att EBV-virus orsakar multipel skleros

Nästan alla människor infekteras någon gång i livet av Epstein Barr-viruset, EBV, som är en form av herpesvirus. Efter infektionen, som ofta sker symtomfritt i unga år, stannar viruset kvar i kroppen i immunsystemets B-celler.

Militärer i USA löpte 32 gånger ökad att risk att få den neurologiska sjukdomen multipel skleros om de infekterades med det vanligt förekommande Epstein Barr-viruset.

– Detta är en mycket elegant studie som påtagligt stärker misstanken om att den här infektionen är nödvändig för att personer ska utveckla multipel skleros, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet.

Enligt Jan Hillert har forskning, bland annat från Sverige, tidigare pekat på att multipel skleros, MS, bara tycks drabba personer som blivit infekterade av EBV.

– Men då runt 95 procent av befolkningen bär på viruset och MS ändå är relativt sällsynt har det fram till nu varit svårt att veta hur viktig faktorn är, säger han.

Än så länge finns inget vaccin mot EBV, men de nya resultaten borde stärka ansträngningar att utveckla ett sådant vaccin, enligt forskarna. Jan Hiller håller med.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet