Leif Hjort har jobbat i många branscher hittills men nu på ett företag som tillverkar hydraulslangar till den tunga industrin. De fungerar som "muskler" på till exempel grävmaskiner. Foto: Håkan Sjunnesson /NeuroMedia

Reflex M 1-2019: Cyklingen ren medicin för Leif med polyneuropati

, Håkan Sjunnesson

I nya Reflex Magasin 1-2019 porträtteras Leif Hjort i Motala, som lever med diagnosen polyneuropati. Han har tappat känseln i fötter och ben men har ändå en svår neuropatisk värk där.

- Men jag upptäckte MTB-cyklingen som lindrar och förra året blev det över 250 mil på cykeln, säger Leif. Hör också intervjun i Neuropodden!

En av de 160 000 personer i Sverige Leif Hjort känner inte sina fötter men kämpar på ändå i verkstaden i Motalasom lever med den neurologiska diagnosen polyneuropati är Leif Hjort i Motala, som är medlem i Neuro. Polyneuropati är ett sjukdomstillstånd där kroppens långa nerver utanför hjärnan och ryggmärgen förtvinar. Det ger både känselbortfall och smärta i fötter, ben och händer. Även andra symtom kan uppstå, som mun- och ögontorrhet, förstoppning, urinträngningar, erektionsproblem och muskelsvaghet.

 

Bli Neuromedlem och läs hela artikeln


Kroppsträning har länge varit en stor del av Leif Hjorts liv och han har också tävlat i Body Building, kroppsbyggnad. Att hålla många bollar i luften är en del av hans personlighet, liksom svårighet att säga nej till personer som behöver hans hjälp.
Under en period var Leif en inbiten cigarettrökare och han fick dessutom problem med ett omåttligt alkoholdrickande. Så kom han en dag till insikten om ett nödvändigt vägval; gå under eller göra något nytt bra av livet. Och med sin första podcast, Inpirationspodden möter han nu profiler inom hälsa om träningens välgörande trots funktionsvariation....
(Bli medlem i Neuro och läs hela artikeln i nya Reflex Magasin 1-2019!)

Leifs cykel är välmärkt

Leif Hjort på jobbet

 

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd forskningen om polyneuropati

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva

Neuro som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 30 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva