Linnéa fick Guillain-Barrés syndrom av vaccination mot livmoderhalscancer

, Håkan Sjunnesson

I programmet Kalla Fakta i TV4 den 21 april avslöjade 23 åriga Linnéa Gustafsson att hon fått den neurologiska diagnosen Guillain-Barrés syndrom (GBS), efter att hon vaccinerade sig vid 17-års ålder.

Vaccinet Gardasil ska enligt reklamen skydda mot livmoderhalscancer. Efter andra vaccinsprutan tappade Linnéa Gustafsson känseln i båda benen och ryggen. Av neurologen fick hon beskedet att hon fått den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom, en så kallad polyneuropati.

Idag är Linnéa fortfarande inte friskförklarad, men till stor del återställd. Fast hon har symtom kvar, som kronisk värk.

 

Fakta Guilliam Barrés syndrom

Guillain-Barrés syndrom (GBS) är en akut autoimmun polyneuropati som kännetecknas av förlamning i armar och ben som tilltar under loppet av några dagar eller veckor. Även känselsymtom och symtom från autonoma nervsystemet kan vara framträdande. Eftersom sjukdomen i allvarliga fall kan ge andningspåverkan och hjärtarytmi behöver patienter med GBS observeras på sjukhus. Symtomen kan gå över av sig själv, men i de flesta fall ges behandling med immunoglobuliner eller plasmaferes som påskyndar förbättringen. Trots behandling får ca 15 procent bestående nervpåverkan.Guillain-Barrés syndrom är den vanligaste orsaken till akut polyneuropati i Sverige och drabbar ca 1-2 personer per 100 000 varje år.

Oftast god prognos vid Guillain-Barrés

Prognosen för Guillain-Barrés syndrom är förhållandevis god, särskilt om inte själva nervfibrerna, utan bara myelinet har drabbats. Efter ett år har cirka 15 procent bestående nervpåverkan som påverkar vardagen, ytterligare ca 35 procent har lätta restsymtom medan 50 procent är helt återställda.
Tidigare har man sett en dödlighet i akutskedet på cirka 5 procent men med modern behandling har denna risk i stort sett försvunnit. Cirka 3 procent av alla som genomgått GBS får ett återfall någon gång i livet. Om symtomen återkommer strax efter behandling bör man överväga diagnosen CIDP, som är en liknande sjukdom men med långsammare förlopp.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!