Dekorationsbild: Tecknade frågetecken
Bild: Pixabay

Frågor och svar om covid-19 och hjärnskada, som stroke

Rehabiliteringsmedicinska kliniken, region Östergötland, har sammanställt frågor och svar om covid-19 som kan gälla dig som har hjärnskada (däribland stroke). Fortfarande är väldigt lite känt om hjärnskadespecifika aspekter på covid-19 så många av svaren är förnuftsbaserade och kan komma att ändras när mer kunskap kommer.

Första frågan gäller om man tillhör riskgrupp, flera frågor och svar finns i länkat dokument som är skrivet den 9 april 2020. Frågor från patienter och svar från läkare.

Innebär hjärnskadan att jag tillhör en särskild ”riskgrupp” för covid-19?

Folkhälsomyndigheten har angett att alla över 70 år samt yngre med bakomliggande sjukdom har en förhöjd risk.

Om din hjärnskada orsakats av stroke finns ofta andra faktorer som gett upphov till störningar i hjärnans blodcirkulation. Detta kan gälla sjukdomar som högt blodtryck, diabetes och förmaksflimmer. Det kan även gälla livsstilsfaktorer som rökning, övervikt och alkohol. Var och en av dessa bakomliggande faktorer kan innebära att du har en förhöjd risk.

Om du drabbats av syrebristskada i hjärnan efter hjärtstillestånd kan i vissa fall din hjärtsjukdom innebära en förhöjd risk.

Om din hjärnskada orsakats av blödning från ett pulsåderbråck, behöver detta inte medföra någon ökad risk om du är utredd efter blödningen och inte har några kvarstående kärlförändringar. 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet