AI ska förbättra MR-undersökningar för MS-patienter vid Karolinska

Nu ska artificiell intelligens-stödd (AI-stödd) diagnostik utvecklas för sjukdomen multipel skleros, ms, vid Karolinska. Sjukhuset har upphandlat en samarbetspart till innovationsarbetet, som är en del av en regional satsning (I-AID). Syftet är snabba på införandet av artificiell intelligens på ett säkert sätt i vården, så att den nya tekniken blir till nytta för patienter och vårdpersonal.

Behandlingen för sjukdomen ms har utvecklats mycket sedan de första effektiva läkemedlen kom på 90-talet. Men när MR-undersökningar av förändringar i ms-patienters hjärnor görs måste radiologerna fortfarande räkna förändringarna manuellt – utifrån pixelmått som är så små som 1 millimeter.

Bättre möjligheter att följa sjukdomen

Tobias Granberg är ST-läkare i radiologi och leder ett pilotprojekt inom I-AID som fokuserar på sjukdomen multipel skleros (ms).

– Syftet med pilotprojektet är egentligen två olika delar: den ena delen är att vi vill försöka få fram objektiva mått för att kunna följa hur sjukdomen utvecklas, den andra delen är att vi vill försöka undvika att behöva använda MR-kontrastmedel vid uppföljningar av MS-patienter, berättar Tobias.

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet