Tolv rutor i olika färger med text i. Illustration.
Neurodagen 28 september uppmärksammar på olika sätt att leva med en neurologisk diagnos, som 500 000 personer i Sverige har. Det handlar om följden av komplikationer i hjärna och ryggmärg. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Corona påverkar Neurodagen 2020 men Neuros föreningsliv ställer om!

Normala år brukar föreningslivet inom Neuro bjuda på en uppsjö av aktiviteter runt om i landet kring den årliga Neurodagen 28 september. I år har aktiviteterna påverkats mycket av det rådande läget med coronapandemin och blivit färre. Men det är ändå flera föreningar som planerar aktiviteter. Här nedan hittar du några av dem.

OBS: Observera att det slutgiltiga Neurodagsprogrammet med detaljer finns på respektive Neuroförenings Facebooksida eller lokala hemsida. Arrangemangen här nämns med reservation för eventuella förändringar med kort varsel.

Här är några av Neurodagsarrangemangen 2020:

ALS

Neuro Göteborg gör också en online-föreläsning av polisen Kim Kanefur, som tog hand om sin far som levde med diagnosen ALS. Föreläsningen sker den 21/9 kl. 18-19.30. Du kan mejla frågor till info.gbg@neuro.se.

Tillgänglighet

Neuro Kungsbacka arrangerar en onlineföreläsning av Patrick Migas, Kungsbacka kommun den 22/9 kl 16–17 via Teams. Temat är: ”Tillgängligt samhälle för alla”. Länken kommer finnas på Neuro Kungsbackas sida. Kontakt Lars Blomqvist 0768-521543.

Psykisk ohälsa

Neuro Trollhättan-Vänersborg arrangerar sin Neurodagsaktivitet online på
grund av coronaläget. Det blir föreläsning den 23/9: kl.15-16.30 online.
Föreläsning med Helena Bjuhr, leg. psykolog. Tema: psykisk ohälsa med en
fysisk funktionsnedsättning. Dessutom lotteri med fina vinster. Kontaktperson
är Carina Landberg, kanslist 0733-64 03 55, mejl: trollhattan-vanersborg@neuro.se. Ingen föranmälan, länken publiceras på hemsidan innan.

Anhörig och underhållning

Neuro Varberg-Falkenberg planerar seminariedag den 26/9 kl. 10-14 om de anhörigas roll och det blir underhållning av Calle med sitt fantastiska underhållningsband. Plats blir Lokalen Kommedianten på Varbergs bibliotek. Information om hjälpmedel, kost och sociala kontakter. Kontaktperson är Maggie
Henningsson tel: 072-2007696.

Tipspromenad och diagnosstöd

Neuro Östhammar planerar en tipspromenad i Källörsparken utanför det gamla Societetsbadhuset, som hyrts för dagen vid regn. Tipspromenaden hålls den 27/9
kl. 13–16 och som föredragshållare planeras Neuros diagnosstödjare inom polyneuropati, Leif Hjort. Kontaktperson är Siw Mattsson, Neuro Östhammar, tel 0760392952.

Psykisk ohälsa

Neuro Jönköping-Huskvarna arrangerar en seminarieeftermiddag på plats
och online med temat: ”Neurodag om Psykisk ohälsa vid neurologisk sjukdom” måndag 28/9 kl.13–16.

Föredrag av läkare och psykolog. Mötet sker med max 30 personer i aulan på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Målet är att mötet också sker online. Länk fås vid anmälan till jonkoping-huskvarna@neuro.se eller tel 036-152883, kontakt Milvi Gotthardsson.

Rehabilitering

Neuro Stockholm planerar föreläsning om rehabilitering i ABF-huset, Sveavägen 41 i lokalen Hjärtat på entréplan den 28/9 kl. 11–17.
Medverkande är Neuro Stockholm, Olivia rehabilitering, Rehab station
och Neurocampus. Kontaktperson: Susanne Grandby-Klövfors 08-720 29 40.

Polyneuropati

Neuro Uppsala-Knivsta planerar en konferenshalvdag den 1/10 kl. 10-13 om
polyneuropati, som också sänds online. Det blir föredrag av läkare, diagnosstödjare och ortopedtekniker. Mer information och länk finns på hemsidan.

Genetik och risken för MS 

Neuro Göteborg gör en online-föreläsning med temat ”Genetik och tidiga infektioner styr mycket av risken för att få MS” den 1/10 kl 18–19.30.
Anmäl dig via länk på vår hemsida. Du kan mejla frågor till info.gbg@neuro.se. För dig som inte har möjlighet att delta digitalt kommer vi senare i höst erbjuda ett fåtal att se denna inspelade föreläsning av Oluf Andersens föreläsning.

Rehabilitering och hjälpmedel

Neuro Skåne och Blekinge har två Neurodagar på Valjeviken i Sölvesbeorg om rehabilitering och hjälpmedel den 1-2/10 kl 09–16. Du kan välja en eller båda dagarna och övernattning i anpassade rum. Ett omväxlande program med
flera prominenta talare men också möjligheter till gemenskap och samtal.  Kontakt och anmälning: tel 070-5956740, blekinge@neuro.se eller 0763–261762 skane@neuro.se.

Zumba och mindfulness

Neuro Malmö har temadagen ”Må bra med Neuro Malmö” på Scandic Triangeln den 3/10 kl. 12.30–16.30. Program: Sittzumba med Sveriges unika Zumba Goldinstruktör Ljubica Petrovska, Plenavita AB.
Stresshantering med Lena Holmgren, diplomeradstresspedagog.
Högkänslighet med Marie S Hermansson från Samtalskonsulten Sensitivus,
Mindfulness med Jimmy Pettersson och Therese Blunck, som är mindfullnessinstuktörer från Bry Dig.
Rörelseglädje i vardagen med legitimerad fysioterapeut Anna Näslund.
Evenemanget kommer även att sändas digitalt. Kontakt: Caroline Elmstedt 0708-577216.

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet