Nyheter
Hallå där - forskaren Intissar Anan
Intissar Anan, professor vid Umeå universitet, har mottagit 500 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om Transtyretinamyloidos (ATTR) eller Skelleftesjukan.
Namninsamling mot ett försämrat högkostnadsskyddet för läkemedel
Regeringen föreslår en kraftig försämring av högkostnadsskyddet för läkemedel, vilket skulle drabba kroniskt sjuka och människor med funktionsnedsättning som redan har det tufft ekonomiskt. Förslaget måste stoppas.
Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?
Anders Svenningsson, professor i neurologi, Neurologiska kliniken, Danderyds Sjukhus, Stockholm svarar på frågan som han ofta får av patienter. Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?
Rätten till ideellt arbete är inte självklar för alla
Den grundlagsskyddade rätten till ideellt arbete och politiskt engagemang är inte självklar för den som har sjukersättning, det skriver Neuroförbundet tillsammans med flera andra i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.
Remissvar på en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd för att utveckla och samordna arbete inom området. Neuroförbundet har inkommit med våra inspel.
Bidra med ditt engagemang inför förbundskongressen
I samband med förbundskongressen 2025 har du möjligheten att påverka förbundets framtida riktning och arbete. Här är några sätt du kan bidra.
Så jobbar Neuroförbundet för neurologisk hälsa
Neuroförbundets bidrag till forskning samt vårt påverkansarbete anses vara centralt för vårt arbete, enligt förbundets senaste medlemsundersökning, som runt 3 000 medlemmar besvarat.
Hallå där - forskaren Brynhildur Hafsteinsdóttir,
Brynhildur Hafsteinsdóttir, doktorand vid sektionen för klinisk neurovetenskap vid Göteborgs universitet, har mottagit 800 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om polyneuropati.
Brister i styrningen av funktionshinderspolitiken
En ny granskningsrapport från Riksrevisionen visar att på stora skillnader mellan de nio myndigheter som har ett särskilt sektorsansvar inom funktionshinderspolitiken, delvis på grund av otydlig styrning av funktionshinderspolitiken.
Funktionsrätten ingen svensk stolthet längre
Med anledning av Internationella funktionsrättsdagen skriver Neuroförbundet med flera en debattartikel där vi lyfter fram viktiga brister i Sveriges funktionshinderspolitik och uppmanar till åtgärder.
Valberedningens arbete startar
Inför kongressen 2025 är det Neuroförbundets valberedning som ansvarar för att hitta och föreslå kandidater som kan leda förbundet i enlighet med förbundets ändamål. Peder Westerberg, sammankallande i valberedningen berättar.
Gravida med epilepsi borde kontrolleras mer
Kvinnor med epilepsi löper fyra gånger högre risk att dö under graviditeten och barnen har 50 procents högre risk att drabbas av sjukdom eller att dö, enligt en ny studie från KI.
Videostöd i ambulans kan rädda strokepatienter
Om ambulanspersonal kan konsultera en strokespecialist via videolänk före transport kan liv räddas och bestående skador förhindras, visar en ny studie.
Ny kartläggning över hur morfin lindrar smärta
Forskare vid Karolinska institutet har i en ny studie undersökt hur morfin lindrar smärta.
Många får inte vardagsekonomin att gå ihop
Funktionsrätt Sverige vill att regeringen ser över regelverket som omgärdar personer med funktionsnedsättning – då deras ekonomiska situation förvärrats.