Närbild på två namnskyltar
Det är nu det gäller och vi som är patienters samlade röst, och vårdens viktigaste partner, vill vara med och bidra med vårt kunnande. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

”Vi vill delta i utvecklingen mot god och nära vård”

Neuros ordförande Lise Lidbäck och ordförandena för ytterligare fem organisationer ser allvarligt på hur regioner och myndigheter väljer sina egna patientrepresentanter.

Debattartikel från Dagens Medicin, i korthet:

Funktionsrätt Sverige, dess 46 medlemsförbund samt Diabetesorganisationen i Sverige ser fram emot samhällets transformation till en god och nära vård. En stor utmaning framöver kommer att vara implementering och omställning. För att denna reform ska kunna bli hållbar, är det viktigt att vi patientorganisationer involveras som likvärdiga partners.

Välkomnar ambitionen

Många av funktionsrättsrörelsens medlemmar har kroniska sjukdomar och komplexa vård- och omsorgsbehov. Tillsammans representerar vi alla typer av funktionsnedsättningar. Funktionsrätt Sveriges och andra patientorganisationers medlemmar har alltid efterfrågat en sammanhållen kunskapsstyrd vård med fokus på hela personen, dess unika behov, resurser och erfarenheter. Därför välkomnar vi utredningens ambition att skapa incitament för ett salutogent förhållningssätt, som lägger tonvikt vid hälsobringande faktorer, med fokus på personcentrering och interprofessionella arbetssätt.

Vem representerar patienten?

Mänskliga rättigheter och alla människors lika värde behöver betonas ännu än gång. Därför ser vi allvarligt på hur regioner och myndigheter väljer sina egna patientrepresentanter. Det är positivt att regionerna vill föra dialog med patienter, men det är problematiskt att det ofta sker genom en utvald patient. Deras röst är viktig, men vill man fånga upp kollektiva erfarenheter får man vända sig till patient- och anhörigorganisationer som representerar en större grupp, som har demokratiska strukturer och processer på plats och därmed kan vara en starkare dialogpartner.